Een project met verschillende generaties in Wallonië!

Een hele novemberdag lang verbleven de jongeren van de Waalse groep in het rusthuis Saint Joseph nabij Charleroi waar één van hun kameraden, Alexis, al een maand zijn project van de Samenlevingsdienst uitvoert. We vatten deze mooie dag hierna in tekst en beeld samen!

Op het programma stond een voormiddag theorie om de jongeren bewust te maken van de uitdagingen rond de vergrijzing van de bevolking en van het thema “opvang in een rusthuis”, met de steun van de directie en het begeleidend team. ’s Namiddags konden de jongeren de theorie toetsen aan de praktijk toen ze samen met de bewoners deelnamen aan een leuke, interactieve activiteit die door Alexis in elkaar was gestoken.

Tijdens dat samenzijn konden de jongeren hun vooroordelen aftoetsen aan de werkelijkheid en kwamen ze met een hoofd vol herinneringen buiten! Die verrijkende ervaring liet hen niet onberoerd, zoals blijkt uit enkele getuigenissen:


“Ik ben altijd onder de indruk van de ervaringen, maar ook van de kwetsbaarheid van oudere mensen. Ik vond het leuk om vandaag met hen een praatje te kunnen slaan. Ik zag er wel wat tegenop en ik voelde me ook eerst niet op m’n gemak, maar uiteindelijk heb ik me best geamuseerd! Door zo’n dag heb ik ook ingezien dat mijn grootouders wel wat gezelschap kunnen gebruiken en dat ik hen niet mag vergeten.”

“Ik vond het super om zo’n project te kunnen meemaken want ik zou uit mezelf niet snel zoiets kiezen. Ik keek ernaar uit en het stelde me zeker niet teleur! Het rusthuis is niet altijd wat je denkt (alleen maar bejaarden), iedereen is anders en heeft zijn eigen verhaal.”

“Ik moet echt zeggen dat het een zeer goede combinatie tussen theorie en praktijk was. ’s Morgens was er een interessante presentatie. En de namiddagactiviteit was heel boeiend! Het was een goeie mix.”

Ook de bewoners lieten zich nadien positief uit, zozeer zelfs dat ze de samenwerking best willen herhalen! De activiteit beviel hen en ze apprecieerden het dat de jongeren hun steentje aan een betere samenleving willen bijdragen.

Tijdens deze dag konden we dus vaststellen hoe belangrijk de band tussen de verschillende generaties in onze samenleving wel is, dit alles in een vriendelijke, gezellige en respectvolle omgang.

Meer van dat graag!