Opgelet, hier komt Tétanoz en dat prikt!

Onlangs begonnen 22 jongeren met hun Samenlevingsdienst in Brussel. We volgden hen tijdens hun startweek en de eerste dagen in elkaars gezelschap

Veel jongeren trekken in het laatste trimester van het jaar terug naar school. Maar voor 22 uitverkorenen betekende dit het begin van hun Samenlevingsdienst! En voor het eerst vond de startweek – 4 dagen in residentiële formule die gewoonlijk doorgaan in ’t Kasteeltje van Wijgmaal –plaats in het Oost-Vlaamse Eeklo.

De startweek vormt de aftrap van iedere nieuwe groep. Hier kunnen de jongeren – met erg uiteenlopende achtergronden – in een uiterst gezellige sfeer experimenteren met samen-leven.

Er wordt vooral gepoogd een groepsdynamiek te creëren en daarom is het kiezen van een gezamenlijke “groepsnaam” meteen één van de hoogtepunten van dit verblijf. En de jongeren lieten hun verbeelding echt helemaal de vrije loop! Al snel werden enkele leuke woordspelingen voorgesteld zoals “Les Eeklopés” en “Eeklosion”. Pas na lang onderhandelen werd gekozen voor de titel “Tétanoz”. Dat verdient wel een woordje uitleg!

Op de derde dag werd immers een groot groepsproject georganiseerd in samenwerking met Natuurpunt. Eén van de activiteiten bestond erin om een voormalige fazantenkwekerij opnieuw in zijn oorspronkelijke staat van natuurgebied te brengen zodat het ecosysteem er zich kon herstellen. Zo moesten onder meer oude afrasteringen met totaal versleten nagels afgebroken worden. Toen de jongeren de grote hoop verroeste nagels zagen, vroegen ze zich plots af of ze eigenlijk wel ingeënt waren tegen tetanus. Hoe dan ook werd geen enkel risico genomen want van hun groepsverantwoordelijken hadden ze gloednieuwe veiligheidshandschoenen gekregen. Want ook voor hen geldt: voorkomen is beter dan genezen.

Het weze duidelijk: bij de Samenlevingsdienst wordt geen half werk geleverd!